لامپ تست

لامپ تست

در تعمیر بردهای الکترونیکی، استفاده از لامپ تست به عنوان ابزاری کاربردی برای تعمیرکارها و مهندسان بسیار ضروری است. وجود عیب و اشکال در بخش تغذیه مدارات و دستگاه‌های الکترونیکی موجب بروز مشکلاتی در حین تعمیر می‌شود که لامپ تست می‌تواند تا حد زیادی از بروز این مشکلات جلوگیری کند. در این مقاله، به بررسی اهمیت لامپ تست در تعمیر بردهای الکترونیکی پرداخته شده و نحوه ساخت لامپ تست برای استفاده در مدارات و دستگاه‌های برقی و الکترونیکی مورد بررسی قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: نکات و مراحل تعمیر بردهای الکترونیکی

لامپ تست چیست؟

لامپ تست ابزاری است که برای تشخیص وجود اتصال یا قطعی در مدارهای الکتریکی طراحی شده است. مداری که در بخش تغذیه، اتصال کوتاه و نشتی جریان دارد، معیوب است و بایستی حتما این مدار معیوب به صورت سری با لامپ تست بسته شود.

فرض کنید یک تغذیه سوئیچینگ داریم که نیاز به تعمیر دارد. پس از تعویض قطعات و رفع عیب‌های احتمالی، بایستی مدار دوباره برقدار شود تا از سلامت مدار اطمینان حاصل شود. با اتصال این برد تغذیه به برق، در صورتی که برد سالم باشد اتفاق خاصی نخواهد افتاد اما در صورت وجود ایراد دیگر در مدار، ورودی این برد جریان می‌کشد و علاوه بر اینکه دوباره مدار تغذیه سوخته و خرابی بیشتری را خواهد داشت، فیوز برق کارگاه و محل تست ممکن است عمل کرده و موجب قطع برق کل کارگاه شود. بنابراین، بایستی از یک سیستم با اتصال سری با مدار به نام لامپ تست استفاده کرد تا علاوه بر جلوگیری از سوختن بیشتر برد تحت تعمیر، از قطع برق و فیوز کارگاه و یا محل تعمیر جلوگیری به عمل آید.

نحوه ساخت لامپ تست

سیستم لامپ تست معمولاً از یک لامپ 220 ولت، فیوز مینیاتوری، پریز، کلید و دوشاخه تشکیل شده است. برای ساخت این سیستم شما نیاز به قطعاتی دارید که در تصویر زیر دیده می شود. در این مدار، فیوز مینیاتوری در مسیر فاز و یا نول می تواند قرار گیرد و بایستی در ابتدای مدار لامپ تست متصل شود. از یک پریز برای فراهم کردن تغذیه برق ایمن برای تست تجهیزات و دستگاه های الکترونیکی استفاده می‌شود. به طور مثال اگر یک تغذیه پاور سوئیچینگ داریم، پایه‌های فاز و نول ورودی آن را از پریز داخل لامپ تست می‌گیریم و به آن متصل می‌کنیم. همچنین، یک کلید به صورت موازی با خود لامپ قرار می‌دهیم تا در هنگامی که تعمیرکار از صحت تعمیر مطمئن شد، لامپ تست را از مدار حذف کند تا 220 ولت به صورت مستقیم به مدار تعمیر شده متصل گردد.

نحوه عملکرد لامپ تست

نحوه استفاده از لامپ تست

پس از اینکه مدار معیوب را تعمیر کردیم، آن را در حالت بدون بار به پریز لامپ تست متصل می‌کنیم. دقت کنید که در این مرحله، کلید موازی با لامپ حتما خاموش باشد. حال با استفاده از فیوز مینیاتوری، یک لحظه برق را وصل می‌کنیم و به لامپ تست نگاه می‌کنیم.

در این وضعیت ممکن است یکی از دو حالت زیر اتفاق بیفتد:

حالت اول- لامپ تست روشن شود.

حالت دوم - لامپ تست خاموش بماند یا نور بسیار ضعیف در حد خاموشی داشته باشد.

در حالت اول بایستی سریعا اتصال مدار را از طریق فیوز مینیاتوری قطع کرد و به بررسی بیشتر مدار معیوب پرداخت.

در حالت دوم، می توان خروجی‌های مدار تحت تست، به طور مثال ولتاژ خروجی پاور سوئیچینگ را بررسی کرد. اگر خروجی ناپایدار بود، با توجه به اینکه لامپ تست روشن نشده است، می توان در همان حالت که برق حدود 110 ولت روی برد داریم، به تست گرم مدار معیوب پرداخت و مدار را از نظر پالس‌دهی و سلامت کلید و دیودها بررسی کرد. ولی اگر خروجی سالم و پایدار در پاور سوئیچینگ داشتیم، می توانیم کلید موازی با لامپ تست را روشن کنیم تا 220 ولت روی دو سر مدار تحت تست (پاور سوئیچینگ) بیفتد و عملکرد مدار با 220 ولت را نیز بررسی کنیم.

به طور کلی، می توان گفت که در تست مداری که تعمیر شده نباید لامپ تست روشن شود. روشن شدن لامپ تست به معنی عدم رفع ایراد برد تعمیری بوده و نشان دهنده وجود اتصال کوتاه در ورودی مدار تحت تست می‌باشد. همچنین، در انتخاب لامپ تست برای مدارات معیوب با توان های متوسط از یک لامپ 220 ولت 100 وات استفاده می‌کنیم و برای مدارات توان بالا می توان از لامپ با توان بیشتر استفاده کرد.

جمع بندی

در این مقاله، ابتدا توضیحاتی در مورد اینکه لامپ تست چیست و چگونه می توان لامپ تست را ساخت، ارائه شد. سپس، نحوه استفاده از لامپ تست و شرایط ممکن در تست توضیح داده شد و مطالبی در مورد زمان استفاده از کلید موازی با لامپ تست ارائه گردید. تمامی موارد فوق را به صورت عملی همراه با نکات تجربی دیگر در مورد لامپ تست و نکات ضروری که هنگام تعمیر باید رعایت کنیم، به طور کامل در دوره جامع آموزش الکترونیک بررسی کرده ایم.

در پایان، ممنون که همراه ما بودید. هر سوال یا ابهامی در مورد مطالب ارائه شده در این مقاله دارید حتما در کامنت ها بنویسید، به تمام سوالات پاسخ داده میشه. اگه انتقاد یا پیشنهادی هم داشتید ممنون میشم با ما در میان بزارید.

سجاد قابلی

57 مطلب منتشر شده

سجاد قابلی هستم، دکترای الکترونیک قدرت. اینجا هستم تا باهم کلی تجربه ی خوب در مورد برق و الکترونیک به دست بیاریم.

درباره این مطلب نظر دهید !
قالب فروش فایل

مطالب مرتبط