نحوه خواندن مقاومت smd

نحوه خواندن مقاومت smd

مقاومت های smd یا نصب سطحی، قطعات الکترونیکی پرکاربردی هستند که ارتفاع کمی داشته و بر روی سطح برد الکترونیکی نصب می شوند. مقاومت‌های smd بر خلاف نوع پایه دار(dip)، اندازه کوچکی دارند و در اکثر دستگاه‌های الکترونیکی مختلف یافت می‌شوند. نحوه صحیح خواندن مقاومت‌های smd برای مهندسین، تعمیرکاران و علاقه‌مندان به علم الکترونیک بسیار مهم و ضروری است. در این مقاله، نحوه خواندن مقاومت smd به طور کامل توضیح داده شده است.

خواندن مقاومت smd

مقدار مقاومت‌های smd با یک کد عددی سه رقمی یا چهار رقمی مشخص می شود. سیستم کدگذاری مورد استفاده برای مقاومت‌های smd با کدهای رنگی مقاومت های پایه دار یا dip متفاوت است. برای خواندن این مقاومت ها 4 مثال کاربردی در ادامه ذکر شده است:

الف) مقاومت با کد 3 رقمی

مطابق تصویر زیر، در این مقاومت ها دو رقم ابتدایی را نوشته و ضرب در 10 به توان رقم سوم می کنیم. در این صورت مقاومت ما به صورت اهم به دست می آید:

نحوه خواندن مقاومت با کد 3 رقمی

ب) مقاومت با کد 4 رقمی

به منظور خواندن مقاومت های smd که به صورت 4 رقمی می باشند، ابتدا سه رقم اول مقاومت را نوشته و ضرب در ده به توان رقم چهارم می کنیم. در این حالت مقدار مقاومت برحسب اهم به دست خواهد آمد. یک نمونه را در تصویر زیر ملاحظه می‌فرمایید:

نحوه خواندن مقاومت با کد 4 رقمی

ج) مقاومت دارای رقم اعشار

در تصویر زیر دو نمونه مقاومت smd با مقادیر اعشاری مشاهده می شود. در این مقاومت ها معمولا حرف انگلیسی R مشاهده می شود که بیانگر ممیز است. به طور مثال مقاومت با مقدار 4R7 برابر با 4⁄7 اهم خواهد بود.

نحوه خواندن مقاومت‌های دارای رقم اعشار

د) مقاومت صفر اهم

در نهایت گاها ممکن است یک مقاومت به صورت تصاویر زیر مشاهده کنید که در هر دو صورت مقاومت خوانده شده برابر با صفر اهم خواهد بود:

مقاومت صفر اهم

درصد خطا

مقاومت های SMD مانند سایر مقاومت ها دارای درصد خطا هستند که نشان دهنده مقدار انحراف مجاز مقاومت واقعی از مقدار اعلام شده است. این درصد خطا یا تلورانس، با یک حرف یا کد نشان داده می شود و معمولاً در کنار کد مقدار مقاومت یافت می شود. متداول ترین مقادیر تلورانس عبارتند از 1 درصد، 5 درصد و 10 درصد.

ابعاد و توان قابل تحمل مقاومت های SMD

علاوه بر موارد ذکر شده، یکی از مهم ترین موارد در مورد مقاومت های SMD، سایز این مقاومت ها و توان کاری قابل تحمل توسط آن هاست. به طور معمول ریزترین این مقاومت ها دارای کمترین توان قابل تحمل است و با بزرگتر شدن سایز مقاومت، توان قابل تحمل آن نیز افزایش می‌یابد. در تصویر زیر ابعاد ظاهری و مقدار توان قابل تحمل انواع مقاومت SMD مشاهده می شود.

ابعاد و توان مقاومت‌های smd

جمع بندی

با توجه به موارد ذکر شده، خواندن مقاومت های SMD برای هر کسی که با مدارهای الکترونیکی سر و کار دارد، یک مهارت ضروری است. با درک سیستم کدگذاری این مقاومت ها، می توانید مقدار مقاومت، تلورانس و سایر اطلاعات مرتبط را از روی  مقاومت SMD به دقت تعیین کنید. در این مقاله، مطالب مهمی در مورد نحوه خواندن مقاومت های SMD و انواع مختلف کد گذاری ها به طور کامل ارائه گردید. همچنین، نحوه تشخیص ریتینگ توانی این مقاومت ها از روی ابعاد ظاهری برای مقاومت های smd متداول مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

تمامی موارد فوق را به صورت عملی همراه با نکات تجربی دیگر در مورد مقاومت‌ها و انواع آنها و نکات عملی مربوط به هر کدام به طور کامل در دوره جامع آموزش الکترونیک بررسی کرده ایم.

در پایان، ممنون که همراه ما بودید. هر سوال یا ابهامی در مورد مطالب ارائه شده در این مقاله دارید حتما در کامنت ها بنویسید، به تمام سوالات پاسخ داده میشه. اگه انتقاد یا پیشنهادی هم داشتید ممنون میشم با ما در میان بزارید.

منابع: Kynix EE POWER

سجاد قابلی

57 مطلب منتشر شده

سجاد قابلی هستم، دکترای الکترونیک قدرت. اینجا هستم تا باهم کلی تجربه ی خوب در مورد برق و الکترونیک به دست بیاریم.

درباره این مطلب نظر دهید !