نحوه ساخت سلف

نحوه ساخت سلف

سلف ها که به اسم های مختلفی از جمله سیم پیچ یا سلونوئید نیز شناخته می شوند، یکی از اجزای مهم در مدارات الکتریکی و الکترونیکی می باشند. این قطعات، انرژی را به شکل میدان مغناطیسی ذخیره می کنند و در کاربردهای مختلف مانند منابع تغذیه، ترانسفورماتورها و فیلترها نقش اساسی دارند. با وجود اینکه سلف های تولید شده تجاری در بازار به راحتی در دسترس هستند، درک اصول ساخت آن ها برای علاقمندان و کسانی که به دنبال ساخت سلف با مقادیر دلخواه هستند، بسیار مفید می‌باشد. در این مقاله، نحوه ساخت سلف، مواد مورد نیاز، تکنیک‌های ساخت و ملاحظات مهم آن را بررسی خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید: نحوه محاسبه ظرفیت سلف‌ها

قطعات مورد نیاز برای ساخت سلف

برای ساخت سلف به تعدادی لوازم مهم و اساسی نیاز خواهیم داشت که در ادامه ذکر شده است:

1) هسته

بسته به نیازهای کاربردی خود، یک ماده هسته مناسب مانند فریت، پودر آهن یا هوا را بایستی انتخاب کنید. توجه داشته باشید که در سلف با هسته هوایی، هیچ هسته ای در سلف نخواهیم داشت.

2) سیم لاکی

یک سیم لاکی مناسب را بر اساس مقدار اندوکتانس مورد نظر و ظرفیت حمل جریان انتخاب کنید.

3) نگه دارنده سیم پیچی

برای سیم پیچی دور هسته، از مواد غیر رسانا، مانند پلاستیک یا مقوا، به عنوان ساختار حمایت کننده سیم پیچ استفاده کنید. یا در صورتیکه خود هسته، قرقره پلاستیکی دارد می توانید سیم پیچی را به دور هسته بپیچید.

هسته و قرقره

محاسبه تعداد دور مورد نیاز برای سلف

قبل از ساخت یک سلف، ضروری است که تعداد دور مورد نظر را برای ساخت سلف با اندوکتانس خاص محاسبه کنید. برای این کار، بسته به نوع سلفی که میخواهید بسازید، می توانید از محاسبه گرهای آنلاین سلف در اینترنت استفاده کنید و تعداد دور مورد نظر را به دست آورید.

مراحل ساخت

در این بخش مراحل ساخت سلف به طور کامل توضیح داده می شود:

1) تعیین و تهیه هسته

بر اساس کاربرد و اندوکتانس مورد نظر، یک هسته مناسب را انتخاب کنید. برای فرکانس های بالا می توانید از هسته های فریت به دلیل نفوذپذیری بالا و اندازه فشرده استفاده کنید.

2) قرقره یا قاب سیم پیچی

یک ماده نارسانا را به شکلی مناسب، مانند استوانه یا حلقوی، برش دهید تا به عنوان ماده اولیه برای سیم پیچی استفاده شود.

3) انجام سیم پیچی

با ثابت کردن یک سر سیم به سمت اول قرقره، سیم پیچی را شروع کنید. سیم ها را به طور یکنواخت و محکم، سیم پیچی کنید و مطمئن شوید که هر دور از سیم پیچی در مجاورت سیم قبلی قرار دارد.

توجه: تعداد دور ها را از قبل در نرم افزارها و یا محاسبه گرهای آنلاین سلف به دست آورید.

4) محکم کردن انتهای سیم پیچی

هنگامی که تعداد دورهای مورد نظر به پایان رسید، انتهای سیم ها را محکم کنید تا از باز شدن آن جلوگیری شود. می توانید از چسب یا مواد مناسب برای سفت کردن انتهای سیم پیچ استفاده کنید.

5) اتصال انتهای سیم ها به پایه ها

سیم های سلف را بر اساس نیاز مدار خود به ترمینال ها یا کانکتورها لحیم کنید.

6) تست و اندازه گیری

در نهایت، برای اطمینان از اینکه سلف پیچانده شده با مشخصات مورد نظر شما مطابقت دارد، از یک سلف سنج یا یک LCR متر برای اندازه گیری مقدار اندوکتانس سلف استفاده کنید.

در نهایت در تصویر زیر چند نمونه سلف سیم پیچی شده با هسته هوا و فریت را مشاهده می کنید:

سلف یا سیم پیچ

ملاحظات مهم

اشباع: قبل از ساخت سلف نسبت به طراحی و انتخاب مناسب جنس و ابعاد هسته و همچنین تعداد دورهای سلف مطمئن شوید تا سلف مورد نظر در شرایط کاری مدار دچار اشباع و اضافه جریان نشود.

قطر سیم: برای سیم پیچی از سیم لاکی با قطر مناسب استفاده کنید تا بتواند جریان مورد نظر شما را بدون گرم شدن بیش از حد یا افت ولتاژ بیش از حد تحمل کند.

دما: محدوده دمایی را که قرار است سلف در آن کار کند در نظر بگیرید و اطمینان حاصل کنید که عایق سیم انتخابی و مواد هسته می تواند در برابر تغییرات دمایی مورد انتظار مقاوم باشد.

جمع بندی

در این مقاله، مطالب مهمی در مورد ساخت سلف ها ذکر گردید و مراحل ساخت سلف ها و همچنین ملاحظات لازم برای طراحی و ساخت آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. تمامی موارد فوق را به صورت عملی همراه با نکات تجربی دیگر در مورد سلف‌ها و انواع آنها و نکات عملی مربوط به هر کدام به طور کامل در دوره جامع آموزش الکترونیک بررسی کرده ایم.

در پایان، ممنون که همراه ما بودید. هر سوال یا ابهامی در مورد مطالب ارائه شده در این مقاله دارید حتما در کامنت ها بنویسید، به تمام سوالات پاسخ داده میشه. اگه انتقاد یا پیشنهادی هم داشتید ممنون میشم با ما در میان بزارید.

منابع: instructables Homemade Circuit Projects

سجاد قابلی

63 مطلب منتشر شده

سجاد قابلی هستم، دکترای الکترونیک قدرت. اینجا هستم تا باهم کلی تجربه ی خوب در مورد برق و الکترونیک به دست بیاریم.

درباره این مطلب نظر دهید !
قالب فروش فایل

مطالب مرتبط