تست بازر چیست؟

تست بازر چیست؟

در الکترونیک و مدارهای الکتریکی، مولتی‌متر یکی از ابزارهای ضروری برای اندازه گیری ولتاژ، جریان و مقاومت است. یکی از ویژگی‌های مهم و در عین حال بسیار مفید آن، توانایی انجام تست بازر یا تست اتصال کوتاه است. تست بازر به شما امکان می دهد به سرعت، اتصالات یک مدار را بررسی کنید، از عملکرد مناسب مدار و قطعات مختلف آن اطمینان حاصل کرده و مشکلات احتمالی را شناسایی کنید. در این مقاله، فرآیند انجام تست بازر با استفاده از مولتی متر را بررسی می کنیم. همچنین، مدار تست بازر یا اتصال کوتاه را ارائه کرده و مراحل مربوط به تست بازر را تشریح می کنیم.

تست بازر چیست؟

تست اتصال کوتاه یا تست بازر که به عنوان تست پیوستگی و تست بوق نیز شناخته می شود، روشی است که برای پیدا کردن قطعی و یا اتصال کوتاه در مدارات مورد استفاده قرار می گیرد. در تست بازر اگر دو سر مدار که سیم های مولتی متر یا مدار بازر به آن وصل شده، اتصال کوتاه داشته باشد، مولتی متر یک بوق صوتی منتشر می کند که نشان می دهد مدار در آن قسمت متصل است. همچنین، این تست برای شناسایی قطعی مدار، اتصالات شل، قطعات معیوب یا سایر مسائلی که ممکن است عبور جریان را مختل کند، بسیار مفید و کاربردی خواهد بود.

مراحل انجام تست بازر

برای انجام تست بازر بایستی مراحلی را انجام دهید که در ادامه توضیح داده شده است:

1) انتخاب حالت تست بازر روی مولتی متر

اکثر مولتی‌مترها دارای یک حالت تست اتصال کوتاه یا بازر هستند که معمولاً با نمادی که شبیه یک بوق یا یک نماد قابل شنیدن است نشان داده می شود. قبل از شروع تست بازر باید مولتی متر خود را روی این حالت قرار دهید. اگر مولتی متر شما فاقد حالت بازر است، به جای آن حالت مقاومت (Ω) را انتخاب کنید، چون تشخیص قطعی یا اتصال کوتاه با استفاده از مقادیر مقاومت نیز ممکن است. در تصویر زیر نحوه انتخاب حالت بازر مولتی متر مشاهده می شود:

انتخاب حالت تست بازر روی مولتی‌متر

2) خاموش کردن مدار تحت تست

قبل از انجام هر آزمایشی، مطمئن شوید که مدار یا دستگاهی که در حال تست هستید، خاموش باشد و از منبع تغذیه جدا شده باشد. این کار برای جلوگیری از اتصال کوتاه تصادفی یا آسیب به مولتی متر بسیار مهم است.

3) اتصال پراب های مولتی‌متر

مولتی‌مترها معمولاً دارای دو پراب می باشند. یک پراب مشکی که اغلب به عنوان زمین مشترک شناخته می‌شود و یک پراب قرمز. پراب سیاه را به پایه ی مشترک یا زمین مولتی متر خود (com) وصل کنید و سر قرمز را به ترمینالی که برای پیوستگی یا پایه ی مثبت ولتاژ مشخص شده است مطابق تصویر زیر وصل کنید:

پراب مولتی‌متر

4) انجام تست با پراب‌ها

پراب‌های مولتی‌متر را به دو نقطه از مدار که می‌خواهیم اتصال یا قطعی آن را بررسی کنیم، وصل می‌کنیم. هنگام انجام تست بازر، دو حالت اتفاق می افتد:

الف) اگر مولتی‌متر یک بوق پیوسته بزند، به این معنی است که مدار متصل است و جریان می تواند آزادانه در مسیر جریان یابد.

ب) اگر مولتی‌متر بوق نزند، نشان دهنده یک مدار باز، قطعی یا خرابی قطعه است. در چنین مواردی، بررسی بیشتر برای شناسایی و رفع مشکل ضروری است.

توجه: حتما قبل از تست بازر در این مرحله، دو سر مولتی متر را در خارج از مدار به هم بزنید تا صدای بازر را بشنوید و از سلامت تست مطمئن شوید.

مدار تست بازر

اگر علاقه مند به ساخت تست بازر بدون مولتی متر بودید، می توانید با استفاده از مدار زیر یک دستگاه تست بازر برای خود بسازید. حتما مطمئن شوید که بازر خریداری شده از نوع اکتیو باشد.

مدار تست بازر

جمع بندی

در این مقاله، مطالب مهمی در مورد تست بازر، دلایل استفاده از این تست، نحوه انجام و مراحل تست بازر با مولتی متر و همچنین مدار ساخت بازر ارائه گردید و به طور کامل توضیح داده شد. تمامی موارد فوق را همراه با نکات تجربی دیگر در مورد مدارات و قطعات الکترونیکی مختلف و نحوه تست آنها و نکات عملی مربوط به هر کدام از آنها به طور کامل در دوره جامع متخصص الکترونیک بررسی کرده‌ایم.

در پایان، ممنون که همراه ما بودید. هر سوال یا ابهامی در مورد مطالب ارائه شده در این مقاله دارید حتما در کامنت ها بنویسید، به تمام سوالات پاسخ داده میشه. اگه انتقاد یا پیشنهادی هم داشتید ممنون میشم با ما در میان بزارید.

منابع: ElectronicsHub electrovicshacks

سجاد قابلی

60 مطلب منتشر شده

سجاد قابلی هستم، دکترای الکترونیک قدرت. اینجا هستم تا باهم کلی تجربه ی خوب در مورد برق و الکترونیک به دست بیاریم.

درباره این مطلب نظر دهید !
قالب فروش فایل

مطالب مرتبط