فیوز چیست؟

فیوز

فیوز یک قطعه حفاظتی است که وقتی جریان از حد مجاز فراتر می رود، جریان الکتریکی را قطع می کند و در واقع به عنوان قربانی عمل می کند. فیوزها به طور گسترده در کاربردهای الکترونیکی، منابع تغذیه سوئیچینگ، حفاظت برق مسکونی، تجاری و صنعتی برای اطمینان از ایمنی و قابلیت اطمینان سیستم های الکتریکی استفاده می شوند. در این مقاله به بررسی کاربرد فیوز و نحوه عملکرد فیوز و بررسی انواع فیوز می پردازیم.

فیوز چیست؟

فیوز یک قطعه الکتریکی حفاظتی است که مدارهای الکتریکی و تجهیزات را از آسیب جریان بیش از حد محافظت می کنند. هنگامی که جریان عبوری از مدار از حد نامی فیوز فراتر می رود، فیوز عمل می کند و مدار را قطع می کند و از آسیب به سایر قطعات یا تجهیزات الکتریکی جلوگیری می کند.

انواع فیوز

کاربرد فیوز و نحوه عملکرد آن

اصول کاری فیوز مبتنی بر یک المان قطع کننده یا همان المان اصلی فیوز است که یک سیم یا نوار نازک از ماده ای با نقطه ذوب پایین است. این المان فیوز به صورت سری با مداری که نیاز به حفاظت دارد وصل می شود. هنگامی که جریان عبوری از مدار در محدوده کاری عادی و بدون خطا باشد، عنصر فیوز سالم و دست نخورده باقی می ماند و اجازه می دهد جریان بدون وقفه در مدار عبور نماید.

با این وجود، در صورت ایجاد یک خطا در مدار، همانند اتصال کوتاه یا اضافه بار، جریان در مدار الکتریکی به سرعت افزایش یافته و از حد نامی فیوز فراتر می‌رود. در نتیجه، عنصر فیوز به دلیل افزایش عبور جریان، گرم می شود و این گرمای تولید شده باعث می شود عنصر فیوز به نقطه ذوب خود برسد.

هنگامی که عنصر فیوز ذوب شود، یک شکاف هوا ایجاد می کند و جریان مدار را قطع می کند و در نتیجه فیوز به صورت مدار باز عمل می کند. فیوز با این کار از عبور جریان بیش از حد از سایر قطعات و عناصر الکتریکی در مدار جلوگیری می کند و از آسیب احتمالی یا خطرات آتش سوزی محافظت می کند. همچنین، وجود فیوز تضمین می کند که مدار و اجزای متصل در برابر عبور جریان بیش از حد، محافظت شوند.

انواع فیوزها

در این بخش به انواع فیوزهای الکترونیکی و صنعتی اشاره شده است. فیوزهای پر کاربرد عبارتند از:

  • فیوزهای DC
  • فیوزهای AC
  • فیوز شیشه ای
  • فیوز سرامیکی
  • فیوزهای کارتریجی
  • فیوزهای برگشت پذیر
  • فیوزهای SMD
  • فیوزهای مینیاتوری
  • فیوزهای تیغه ای

هر کدام از انواع فیوزهای ذکر شده دارای قابلیت ها و کاربردهای مختلفی می باشند. همچنین، فیوزها می توانند از انواع الکترونیکی تا قدرتی در ولتاژها و جریان های بالا وجود داشته باشند.

جمع بندی

در این مقاله، در مورد فیوزها و نحوه عملکرد آن ها صحبت شد و به انواع فیوزهای متداول با کاربردهای الکترونیکی و صنعتی اشاره گردید. تمامی موارد فوق را به صورت عملی همراه با نکات تجربی دیگر در مورد انواع فیوزها و نکات مختلف مربوط به آنها به طور کامل در دوره آموزش جامع الکترونیک بررسی کرده ایم.

در پایان، ممنون که همراه ما بودید. هر سوال یا ابهامی در مورد مطالب ارائه شده در این مقاله دارید حتما در کامنت ها بنویسید، به تمام سوالات پاسخ داده میشه. اگه انتقاد یا پیشنهادی هم داشتید ممنون میشم با ما در میان بزارید.

منابع: All About Circuits Britannica

سجاد قابلی

62 مطلب منتشر شده

سجاد قابلی هستم، دکترای الکترونیک قدرت. اینجا هستم تا باهم کلی تجربه ی خوب در مورد برق و الکترونیک به دست بیاریم.

درباره این مطلب نظر دهید !