نحوه تست ماسفت

تست ماسفت

تشخیص سلامت و تست ماسفت از جمله موارد ضروری برای تعمیر بردهای الکترونیکی مختلف می‌باشد. بهترین و سریعترین روش تست ماسفت، استفاده از مولتی‌متر است. مولتی‌مترها ابزارهای همه کاره‌ای هستند که می توانند برای اندازه گیری‌ها و تست‌های مختلف از جمله تست ماسفت‌ها استفاده شوند. در این مقاله، ابتدا شرایطی که باید قبل از شروع تست ماسفت آماده کنیم را توضیح می‌دهیم و سپس در ادامه، نحوه تست MOSFET با استفاده از مولتی متر را به صورت مرحله به مرحله مورد بررسی قرار می‌دهیم.

بیشتر بخوانید: ترانزیستور ماسفت چیست؟

آماده‌سازی شرایط تست ماسفت

قبل از شروع تست ماسفت بایستی نکاتی رعایت شود که در ادامه به آن ها اشاره شده است:

1- مراحل تست ماسفت حتما باید به ترتیب انجام شود.

2- قبل از شروع تست، مطابق با دیتاشیت ماسفت، پایه های گیت، درین و سورس آن را شناسایی کنید.

3- حتما ماسفت از مدار خارج شود و سپس پایه های گیت سورس را با استفاده از یک جسم فلزی مثل پیچ گوشتی اتصال کوتاه کنید.

4- میز کاری که ماسفت قرار است روی آن تست شود، حتما جسم غیر هادی مثل چوب باشد.

5- حتما چک کنید که پراب مشکی مولتی متر به پایه COM و پراب قرمز به پایه V متصل باشد.

تست ماسفت

پس از رعایت نکات فوق، می توان تست ماسفت را شروع کرد. بدین منظور، پایه‌های مولتی‌متر را مطابق مراحل زیر به ماسفت متصل کرده و از سلامت آن اطمینان پیدا می‌کنیم. مواردی که در ادامه ذکر شده، نتایجی است که یک ماسفت سالم باید داشته باشد. اگر خروجی طبق موارد گفته شده نبود به احتمال زیاد ماسفت دچار عیب و آسیب شده است.

همانطور که می‌دانیم، ماسفت ها در دو نوع کانال N و کانال P وجود دارند. در ادامه نتایج تست هر دو نوع ماسفت را بررسی خواهیم کرد. مطابق مراحل زیر تست ماسفت را انجام دهید:

مرحله 1) مولتی متر را روی تست بازر قرار دهید. پراب مشکی به پایه گیت و پراب قرمز به پایه سورس ماسفت متصل شود. در این مرحله، نباید از مولتی متر صدای بازر شنیده شود. این روش برای هر دو نوع ماسفت کانال N و کانال P یکسان است.

مرحله 2) در این بخش، جای پراب مشکی و قرمز در مرحله اول را تعویض کرده و دوباره تست بازر می گیریم. یعنی، پراب قرمز به گیت متصل شود و پراب مشکی به سورس متصل شود. در این مرحله نیز نباید صدای بوق شنیده شود.

مرحله 3) یکی از نکاتی که در یک ماسفت سالم باید مورد توجه قرار گیرد این است که نباید پایه های درین و سورس اتصال داشته باشند. بدین منظور در این مرحله ابتدا پایه های گیت سورس را اتصال می دهیم. سپس ابتدا پراب قرمز را به درین و پراب مشکی را به سورس متصل می کنیم. نباید صدای بوق بازر شنیده شود. همچنین، یک بار دیگر جای پراب قرمز و مشکی را تغییر می دهیم، باز هم نباید صدای بوق شنیده شود.

تست بوق ماسفتمرحله 4) در این مرحله سلکتور مولتی متر را بر روی تست دیود قرار می دهیم. ابتدا پراب قرمز را به درین و مشکی را به سورس متصل می کنیم. در ماسفت نوع N باید مدار باز یا OL نشان دهد و در ماسفت نوع P یک ولتاژ دیود در حدود 0.25 تا 0.75 نمایش داده می شود که نشان دهنده سلامت ماسفت است.

سپس پراب قرمز را به سورس و مشکی را به درین متصل می‌کنیم. در ماسفت نوع N باید یک ولتاژ دیود در حدود 0.25 تا 0.75 نمایش داده شود و در ماسفت نوع P، مدار باز یا OL نمایش داده شود. اگر غیر از این حالت‌ها اتفاق افتاد و مثلا در ماسفت نوع N مدار باز مشاهده شد، ماسفت معیوب است و بایستی تعویض شود.

جمع بندی

در این مقاله، نحوه تست ماسفت های نوع N و نوع P به طور کامل و مرحله به مرحله ارائه گردید. ابتدا شرایط لازم برای تست ماسفت ها توضیح داده شد و سپس مراحل لازم برای تست سلامت یک ماسفت با استفاده از مولتی متر مورد بررسی قرار گرفت. تمامی موارد فوق را به صورت عملی همراه با نکات تجربی دیگر در مورد تست ماسفت و نکات عملی مربوط به آن به طور کامل در دوره جامع آموزش الکترونیک بررسی کرده ایم.

در پایان، ممنون که همراه ما بودید. هر سوال یا ابهامی در مورد مطالب ارائه شده در این مقاله دارید حتما در کامنت ها بنویسید، به تمام سوالات پاسخ داده میشه. اگه انتقاد یا پیشنهادی هم داشتید ممنون میشم با ما در میان بزارید.

منابع: WellPCB NextPCB

سجاد قابلی

58 مطلب منتشر شده

سجاد قابلی هستم، دکترای الکترونیک قدرت. اینجا هستم تا باهم کلی تجربه ی خوب در مورد برق و الکترونیک به دست بیاریم.

درباره این مطلب نظر دهید !
قالب فروش فایل

مطالب مرتبط