بایاس مستقیم دیود

بایاس مستقیم دیود

دیودها، قطعات نیمه هادی مهمی در الکترونیک هستند که رفتارهای متفاوتی را تحت شرایط بایاسینگ مختلف از خود نشان می دهند. منظور از بایاسینگ جهت ولتاژی است که به دو سر کاتد-آند دیود اعمال می شود. بایاس مستقیم (forward) حالتی است که در آن دیود تحت ولتاژی قرار می گیرد که اجازه می دهد جریان آزادانه از آن عبور کند، یعنی سر مثبت ولتاژ به سمت آند و سر منفی به سمت کاتد است. در این مقاله به بررسی مفهوم بایاس مستقیم دیود، اهمیت آن در الکترونیک و ملاحظات حیاتی هنگام کار با دیودها در بایاس مستقیم می پردازیم.

بیشتر بخوانید: بایاس معکوس دیود

بایاس مستقیم

بایاس مستقیم زمانی اتفاق می افتد که ولتاژ اعمال شده به دو سر دیود به گونه ای باشد که سمت P (آند) مثبت تر از سمت N (کاتد) شود. این اتصال مقاومت بین نواحی P و N دیود را کاهش می‌دهد و به حامل‌های بار (الکترون‌ها و حفره ها) اجازه می‌دهد به راحتی در مسیر جریان حرکت کنند. در نتیجه، نهایتا دیود وصل شده و جریان عبوری از دیود افزایش می یابد.

مدار بایاس مستقیم دیود

اهمیت و کاربرد بایاس مستقیم دیود

بایاس مستقیم دیود در کاربردهای الکترونیکی مختلفی استفاده می شود که در این بخش به مهم ترین آن ها اشاره می شود:

1) یکسوسازی

دیودهای بایاس مستقیم در مدارهای یکسو کننده برای تبدیل جریان و ولتاژ متناوب (AC) به جریان مستقیم (DC) یکسوشده استفاده می شوند. در این مدارها، در طول نیم سیکل مثبت AC، دیود اجازه می دهد تا جریان در جهت مثبت خروجی عبور کند و در نیم سیکل منفی جهت جریان را به نحوی تغییر می دهد که دوباره جریان به سمت پلاریته مثبت حرکت کند که موجب ایجاد ولتاژ و جریان DC در خروجی یکسوساز می شود.

2) دیودهای نوری (LED)

بایاس مستقیم برای روشن کردن دیودهای ساطع کننده نور یا LEDها ضروری است. اعمال یک ولتاژ مستقیم در یک LED باعث حرکت حامل های بار در سراسر دیود نوری می شود و در نتیجه انرژی داخل LED آزاد شده و نور منتشر می شود.

دیود نوری در بایاس مستقیم

3) دمدولاسیون سیگنال

در مدارهای رادیویی و ارتباطی، از دیودهای بایاس مستقیم برای حذف سیگنال های مدوله شده با دامنه (AM) استفاده می شود.

4) مدارات سوئیچینگ

یکی از وظایف اصلی دیودها در وضعیت بایاس مستقیم، کلیدزنی مناسب برای ایجاد ولتاژ بوست شده(افزایش یافته) و یا باک شده(کاهش یافته) در مدارات تغذیه سوئیچینگ است. در این مدارها، دیود در زمان های مناسب انرژی ذخیره شده در سلف های مدار را به سمت خروجی هدایت می کند.

ملاحظات و نکات مهم

هنگامی که دیود در وضعیت وصل یا همان بایاس مستقیم هست، بایستی این ملاحظات را در نظر گرفت:

1) افت ولتاژ هدایتی

هر دیودی در هنگام وصل شدن و هدایت دارای یک افت ولتاژ فوروارد مشخص است که این ولتاژ که مقدار آن کم است در هنگام هدایت بر روی دیود افتاده و ممکن است ولتاژ خروجی را کمی کاهش دهد. این افت ولتاژ باید هنگام طراحی مدارها در نظر گرفته شود تا از عملکرد مناسب مدار و دیود اطمینان حاصل شود.

2) محدودیت جریان دیود

دیودها در وضعیت بایاس مستقیم یک مقاومت کوچک در برابر جریان از خود نشان می دهند. بنابراین، مقدار جریان مجاز عبوری آنها نامحدود نیست و هر دیود مطابق دیتاشیت، دارای یک جریان مجاز حداکثری می باشد. تجاوز از حداکثر مقدار جریان مجاز می تواند منجر به گرمای بیش از حد و خرابی دیود شود.

3) اثرات دما

مشخصات دیود، از جمله افت ولتاژ و جریان عبوری در وضعیت اتصال، نسبت به تغییرات دما حساس هستند. تغییرات دما می تواند بر عملکرد دیود تأثیر بگذارد و باید در طراحی مدار در نظر گرفته شود.

4) قابلیت اطمینان و طول عمر

اتصال دائم دیود و عبور جریان مداوم می تواند باعث آسیب به دیودها در طول زمان شود. درک مشخصات دیود، از جمله محدودیت های عملکرد آن و طول عمر مورد انتظار، برای قابلیت اطمینان مدار بسیار مهم است.

دیود یکسوساز سوخته

جمع بندی

در این مقاله، ابتدا توضیحاتی در مورد تعریف اساسی بایاس مستقیم دیود که زیربنای کاربردهای الکترونیکی متعددی از یکسوسازی گرفته تا دیودهای نوری و ... است، ارائه گردید و سپس ملاحظات مهم در بایاسینگ مستقیم دیود مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

تمامی موارد فوق را به صورت عملی همراه با نکات تجربی دیگر در مورد دیودها و انواع آنها و نکات عملی مربوط به هر کدام به طور کامل در دوره جامع آموزش الکترونیک بررسی کرده ایم.

در پایان، ممنون که همراه ما بودید. هر سوال یا ابهامی در مورد مطالب ارائه شده در این مقاله دارید حتما در کامنت ها بنویسید، به تمام سوالات پاسخ داده میشه. اگه انتقاد یا پیشنهادی هم داشتید ممنون میشم با ما در میان بزارید.

منابع: Wevolver Cadence

سجاد قابلی

57 مطلب منتشر شده

سجاد قابلی هستم، دکترای الکترونیک قدرت. اینجا هستم تا باهم کلی تجربه ی خوب در مورد برق و الکترونیک به دست بیاریم.

درباره این مطلب نظر دهید !
قالب فروش فایل

مطالب مرتبط