انواع خازن ها و کاربرد آن ها
خازن، قطعه ای الکترونیکی است که انرژی الکتریکی را در خود ذخیره میکند. این قطعه از دو صفحه فلزی تشکیل شده که در کنار یکدیگر به صورت موازی قرار گرفته اند. بین این دو صفحه فلزی، یک صفحه عایق قرار می گیرد که به آن دی الکتریک می گویند.
هر خازن، مقدار مشخصی از انرژی را در خود ذخیره میکند. میزان ذخیره انرژی در خازن را با واحد فاراد اندازه گیری میکنند. خازنهای موجود در مدارهای الکترونیکی، در رنج های پیکوفاراد، نانوفاراد و میکروفاراد عرضه شده اند.
خازنها، بسته به نوع ماده دی الکتریک و صفحات فلزی آن خصوصیات مختلفی دارند. معمولا آنها را با ساختار به کار رفته در دی الکتریکشان نامگذاری می کنند. مانند: الکترولیت، سرامیک، میکا، آلومینیوم، پلی استر و …
1- خازن های الکترولیتی
این خازنها معمولا به شکل استوانه ساخته میشوند و علیرغم حجم کم، دارای ظرفیت بالایی هستند. روی بدنه آنها علاوه بر ظرفیت، ماکزیمم ولتاژ قابل تحمل دی الکتریک آن نیز نوشته شده است.
این نوع خازنها دارای پایه های مثبت و منفی هستند که قطب منفی با نوار سفید رنگی بر روی خازن تعیین میشود.
از خازن الکترولیتی برای صاف کردن و حذف نویزهای با فرکانس پایین و حذف ریپل ولتاژ در قسمت تغذیه مدارات استفاده میشود.
2- خازن های سرامیکی یا عدسی
خازن سرامیکی معمول ترین خازن غیر الکترولیتی است که در آن دی الکتریک به کار رفته از جنس سرامیک است. ثابت دی الکتریک سرامیک بالاست از این رو امکان ساخت خازنهای با ظرفیت زیاد در اندازه کوچک را بوجود آورده است. این خازنها معمولا به شکل عدس ساخته میشوند، به همین دلیل به آنها خازن عدسی هم می گویند.
ولتاژ کاری این خازنها معمولا بالاست. این خازنها، قطب های مثبت و منفی ندارند. عیب بزرگ این خازنها، وابسته بودن ظرفیت آنها به دمای محیط است.
یکی از کاربردهای مهم خازن عدسی، حذف نویز موجود در تغذیه مدارهاست. معمولا مدارات دیجیتالی به نوسانات ولتاژ تغذیه خیلی حساس هستند. بنابراین برای بهبود تغذیه، در نزدیکترین نقطه به آیسی، خازن عدسی قرار میدهند.
3- خازن های پلی استر
در این نوع خازن از ورقه های نازک پلاستیک به عنوان دی الکتریک استفاده شده است. ورقه های پلاستیکی به همراه ورقه های نازک آلومینیومی در درون قاب پلاستیکی قرار داده شده است.
امروزه این خازنها به دلیل داشتن مشخصات خوب در مدارات، زیاد به کار می روند. این خازنها نسبت به تغییرات دما حساسیت زیادی ندارند. به همین خاطر در مداراتی که نیاز به خازنی با ظرفیت ثابت نسبت به حرارت باشد، از آنها استفاده میشود.
یکی از مواد دی الکتریکی که در این خازنها استفاده میشود، پلی استایرن است، به همین دلیل به آنها خازن پلی استر گفته میشود. این خازنها نیز قطب مثبت و منفی ندارند.
4- خازن های تانتالیوم
در این نوع خازن، از فلز تانتالیوم به جای آلومینیوم استفاده شده است. زیاد بودن ثابت دی الکتریک تانتالیوم نسبت به آلومینیوم سبب میشود که این خازنها نسبت به نوع آلومینیومی در حجم مساوی، دارای ظرفیت بیشتری باشند.
این خازن به نسبت سایر خازنها دارای قیمت بیشتری است. در خازنهای تانتال نوع DIP قطب مثبت کنار پایه نوشته شده و در نوع SMD، قطب مثبت خازن با یک خط نشان داده شده است.
این خازنها به نسبت ظرفیتشان دارای ابعاد کوچکتر هستند و همچنین جریان نشتی کمتر و طول عمر بیشتر دارند. البته این نوع خازنها قابلیت تحمل کمتری در مقابل جریانهای شارژ و دشارژ دارند و ظرفیت آنها نیز محدود است و تا ۳۳۰ میکروفاراد ساخته شده اند.
در پایان، ممنون که همراه ما بودید. هر سوال یا مشکلی در مورد این مقاله دارید حتما در قسمت پایین بنویسید، به تمام سوالات پاسخ داده میشه.
اگه انتقاد یا پیشنهادی هم داشتید ممنون میشم با ما در میان بزارید.
سلام
میشه یه هیتر هویه در حدود دو سه میلیون معرفی کنین؟
و جدا از هم باشن بهتره یا نه باهم باشن؟
سلام
ممنونم از توضیحات تون لطفا یه کمک کوچیک بهم بکنید ممنون میشم یه آیسی برد ریسیور دارم هرچه گشتم پیدا نکردم چگونه به خازن تبدیلش کنم
سلام، متوجه سوالتون نشدم عزیز
بسیار ممنونم از اطلاعاتتون..استاد من میخوام یک برد که یک شارژر و۳تا کلید روشن خاموش روش باشه باید از چه خازن هایی استفاده کنم.ضمنا این صفحه خام برد روازکجا تهیه کنم
درود دوست عزیز، بسته به مداری که طراحی میکنین و بخش های مختلف آن، متفاوت هست
خسته نباشید استاد،🙏🙏🙏اگر کانال تلگرامی دارید لطفا ادرس بدید ممنون میشم که از اطلاعات بیشتر تجربه کسب کنیم.
درود بر شما عزیز، @barghisho1 ، البته فعالیتمون در تلگرام کمه و بیشتر تمرکزمون روی اینستاگرام هس. @barghisho
تشکر بابت اطلاعاتتون
سپاسگزارم
از توجه و همراهیتون ممنونم
سلام خسته نباشین واقعا تشکر بابت اطلاعاته مفیدی ک گذاشتین
خودم کارم الکترونیکه و منبعی میخواستم ک قطعات و کاربردشونو توضیح بده اولین بهترین منبعم بود
هرچند دولت مردان مفید نبودن ولی شما برعکس
سلام . وقت بخیر.
متشکرم لطف دارید.
خوشحالم مفید بوده این مطلب
سلام علیکم خدمت ادمین گرامی. متشکرم بابت زحمات شما برای این سایت. سوالی که دارم میخوام بدونم بهترین منابع برای شناسایی قطعات الکتریکی و استفاده و کاربرد اونها چیه؟ چگونه هرگونه قطعات الکتریکی را در برد ها و مدارات شناسایی و حتی استفاده کنیم؟ یا اینکه طریقه نقشه خانی به صورت ساده و سریع یا همان خواندن شماتیک بردی و مداری و نحوه تعمیر و راه اندازی اون مدار و راهنمایی برای نصب و تعمیر. بهترین منابع چی هستند؟
سلام متشکرم دوست عزیز. بهترین منبع برای این مباحث کتاب های الکترونیک عمومی ۱ و ۲ هنرستان هستند.
سلام من مدتیه دنبال کتاب یا نرم افزاری در زمینه آموزش قطعات الکترونیک که به صورت جامع و تصویری توضیح بده میگردم اگر سراغ دارید لطفا راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز. مناسب ترین منبع دز این زمینه ها، کتاب های هنرستان هستند.
سلام خیلی مطلب مفیدی بود من برای تحقیقم چند جمله ای برداشتم ولی منبع رو هم زدم
سلام. ممنونم خوشحالم که مفید واقع شده.