معرفی چند سنسور مهم و پرکاربرد
1- سنسور اثر هال
این سنسور نوعی سنسور مغناطیسی است که اطلاعات مغناطیسی یا کد شده بصورت مغناطیسی را به سیگنالهای الکتریکی برای پردازش در مدارهای الکترونیکی تبدیل می کند.
هنگامیکه چگالی شار مغناطیسی اطراف سنسور از یک آستانه مشخص عبور کند، سنسور این موضوع را تشخیص داده و یک ولتاژ خروجی تولید میکند.
این سنسور کاربردهای مختلفی از جمله تشخیص مکان و تشخیص سرعت دارد. یکی از کاربردهای اساسی این سنسور، انداره گیری مکان، فاصله و سرعت در سیستمهای مربوط به وسایل نقلیه است. مثلا شمع خودرو برای جرقه زنی، نیاز به اطلاعات مکان زاویه ای میل لنگ موتور دارد که با سنسور هال این اطلاعات را می گیرد. همچنین محل صندلی و کیسه هوای خودرو با سنسور اثر هال کنترل میشود. تشخیص سرعت حرکت ماشین برای فعال شدن سیستم ABS ماشین نیز با این سنسور انجام می گیرد.
2- سنسور تشخیص حرکت(PIR)
این سنسور طول موج های مادون قرمز محیط اطراف را دریافت میکند.
هر جسمی که دمای آن بالاتر از صفر درجه مطلق باشد دارای تشعشعات مادون قرمز با طول موجهای مختلف است. کار این سنسور، دریافت امواج مادون قرمز در رنج بدن انسان و تشخیص آن است. پس این سنسور در واقع به حرکت بدن انسان حساس است.
این سنسور در سیستمهای امنیتی و دزدگیرها، برای روشن نمودن چراغهای منازل، پارکینگ و ساختمانها بصورت هوشمند و براساس تشخیص حرکت، در سیستمهای هشدار، دربهای اتوماتیک و دوربینهای مدار بسته کاربرد دارد.
3- ترمیستور
ترمیستور یا مقاومت حساس به دما مقاومتیست که با تغییر دمای آن مقاومتش تغییر پیدا می کند.
ترمیستورها دو نوع NTC و PTC دارند. در NTC مقاومت با افزایش دما کاهش می یابد و در PTC مقدار مقاومت با افزایش دما، افزایش می یابد.
از ترمیستورها برای کنترل دما در دستگاههای مختلف از جمله لباسشویی، ظرفشویی و پرینترهای سه بعدی و … استفاده میشود. در گوشی های هوشمند نیز از NTC برای اعلام گزارش حرارتی باتری به گوشی استفاده میشود.
4- سنسور نوری (LDR)
این سنسور در واقع مقاومتی است که مقدار آن با توجه به میزان نوری که به آن تابانده میشود، تغییر میکند.
استفاده از مقاومت نوری در بسیاری از مدارهای الکترونیکی به دلیل قیمت پایین، ساختار ساده و ویژگیهای قوی آن مناسب است.
از این سنسورها به طور گسترده در مدارهایی نظیر نورسنج های عکاسی، دتکتورهای دود و شعله، آلارم های دزدگیر، دستگاههای کارتخوان، کنترل روشنایی خیابانها و بسیاری موارد دیگر استفاده می شود.
5- سنسور آلتراسونیک
از این سنسورها برای آشکارسازی اجسام، اندازه گیری فاصله و سطح سنجی استفاده می شود.
طرز کار این سنسورها بدین صورت است که فاصله زمانی مابین ارسال امواج تا دریافت سیگنال اکو را اندازه می گیرند و با توجه به سرعت صوت در آن محیط، فاصله تا مانع را برآورد می کنند.
میتوان گفت اندازه گیری دقیق هر فاصله بدون تماس با جسم و از راه دور از کاربردهای اصلی این سنسور است. سنجش میزان عمق یک مخزن، تعیین فشار خون یک بیمار، همگن کردن مواد مذاب، تست قطعات صنعتی از نظر کیفی جهت تشخیص شکافها و سوراخهای ریز و … از دیگر کاربردهای این سنسور است.
واقعا دوست دارم با نحوه کار مدارات الکتریکی آشنا شوم ولی نمیدونم از کجا شروع کنم.لطفا بگین از کجا شروع کنم. شما فکر کن هیچی نمی دونم .کلاس اولی هستم.
سلام و عرض ادب
برای آموزش الکترونیک از صفر، بهترین پیشنهادی که میتونم بهتون بدم ثبتنام در دوره آموزش عملی الکترونیک هست. در این دوره ما از صفر تا صد و با زبان بسیار ساده، مطالبی که شما برای یادگیری الکترونیک و کسب درآمد از اون رو نیاز دارید رو در اختیارتون قرار دادیم. اگر میخواید برای آموزش خودتون هزینه کنید پیشنهادم شرکت در این دوره هست و اگر به هر دلیلی نمیخواید هزینه کنید پیشنهادم دیدن پست های رایگان پیج اینستاگرام برقی شو هست.
براتون آرزوی موفقیت دارم آقای حیدری
خیلی عالیه
متشکرم. ممنون از همراهیتون دوست عزیز
سلام
بسیار عالی و جذاب. ممنون.
کاربردهایی که فرمودینبه آدم انگیزه میده که مطالعاتت رو بیشتر کنی و با عملا تستش کنی.
سلام و عرض ادب
خوشحالم که این مقاله مفید بوده
بله واقعا. تست عملی این موارد خیلی جالب و جذابتره.
در مقالات و آموزش های بعدیمون حتما تست های عملی از سنسورها قرار داده میشه. ممنون از همراهیتون